Waar komt de prijs van zilver vandaan?

Je ziet een leuk sieraad op internet en vervolgens zie je hetzelfde sieraad voor een andere prijs. Hoe kan dat nou dat het ene sieraad duurder is dan hert andere sieraad?

Zilveren sieraden prijs

Er zijn nog een aantal factoren die de prijs van een zilveren sieraad bepalen. Hieronder som ik ze kort op:

  • gewicht
  • steensoort
  • complexiteit
  • materiaal

De algemene Zilverprijs wordt berekent per gram. Een juwelier of goudsmid bepaald vaak vanuit deze algemene Zilverprijs de waarde van het gemaakte sieraad. Het gewicht van een sieraad is dan ook wel de belangrijkste factor voor de prijs.  

Edelstenen heb je in allerlei soorten en maten. De ene steensoort is kostbaarder dan de andere steensoort. Binnen een edelsteen soort (zoals Amethist) zijn er ook verschillende soorten kwaliteit die de prijs van de steen bepalen.

De complexiteit van een sieraad heeft te maken met de moeilijkheidsgraad van het ontwerp. Dit heeft ook te maken met de productietijd om het sieraad te maken.
Zoals al aangegeven wordt een edelmetaal per gram berekent. Een zilveren vergulde sieraad zal altijd duurder zijn dan hetzelfde sieraad wat zilverkleurig is. Dit is omdat er bij het vergulde sieraad een laagje goud over het zilver heen zit en de goudprijs een stuk hoger ligt dan die van zilver.

Al deze factoren bepalen dus de prijs van een sieraad. Wij gebruiken alleen 1e gehalte zilver, ook wel 'echt zilver' genoemd. kijk hier voor onze zilveren armbandjes, oorstekers en kettingen

Liefs,

 Lotte en Gwenda

Laat een reactie achter