Zilveren sieraden schoonmaken

PoetsdoekJe kent het vast wel, dat ene mooie zilveren sieraad wat je graag draagt bij speciale gelegenheden! Het hele jaar ligt die ergens in een kast en dan heb je hem nodig en dan ziet hij er duf en een beetje zwart uit. Of die ring die je iedere dag draagt met mooie stenen erin en ineens schitteren de stenen een stuk minder. Hoe komt dit nou eigenlijk? En nog belangrijker hoe krijg je het voor elkaar dat je sieraad er weer zo uitziet als dat het deed toen je ze net had?

Waardoor worden mijn zilveren sieraden zwart?

Je zilveren sieraden houden ervan om gedragen te worden, terecht! Toch kan het zo zijn dat je sieraden heel erg zwart worden als je het dagelijks draagt. Dit kan liggen aan de huidproducten die je gebruikt. Sommige mensen hebben een zuurdere huid dan andere door een lagere pH waardoor het proces van oxidatie van je zilver versnelt en het sieraad sneller zwart wordt dan bij andere.

“Mijn advies: doe je sieraden af bij gebruik van crème of parfum”.

Oorzaken zwarte sieraden

Heb je een sieraad dat je niet vaak draag dan is het raadzaam om het in een luchtdicht zakje te bewaren. Of gebruik hiervoor een mooie luchtdichte sieradendoos.

Je sieraad kan ook vol gaan zitten met vetten van je huid, maar geen nood! Is je sieraad vies/verkleurt of allebei dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ze weer te laten stralen!

Hoe maak ik mijn zilveren sieraden schoon?

Zilveren sieraden schoonmakenEr zijn heel veel manieren om je sieraden mee schoon te maken zoals:

- Baking soda
- Tandpasta
- Aluminiumfolie en soda
- Ammoniak en dreft
- Dreft
- Poetsdoek
- Zilverpoetsmiddel

 

  Het is dus echt niet erg als je zilver nat wordt. Tenzij het sieraad gelijmde onderdelen bevat of verguld is. Het is dus raadzaam om dit van te voren te controleren. Eigenlijk werken al deze methodes. Al vind ik het zelf het fijnste om een sopje aan te maken van heet water, een scheutje ammoniak en een paar druppels dreft. Je kan een zachte tandenborstel gebruiken voor het schoonmaken rondom stenen of andere versieringen.

  Is je sieraad heel erg vies dan kan je het eerst even voor tien minuten in het sopje laten weken. Daarna nog even met de tandenborstel om de overige vuilresten te verwijderen.

  Voor heel erg zwart uitgeslagen sieraden kan je gebruik maken van een beetje zilverpoetsmiddel op een oude zachte doek. Wrijf je sieraad hier goed mee in en poets met deze doek totdat het poetsmiddel weg is. Poets nu je sieraad nog even na met een gele zilverpoetsdoek.

  En zo maak je jouw zwart uitgeslagen sieraad weer mooi en stralend :) 

  Liefs, Lotte

  Laat een reactie achter